Hyvinvointialueen tulisi lähtökohtaisesti omistaa toimitilansa.

Kiinteistöjen omistaminen sekä ylläpito ei ole hyvinvointialueen pääasiallinen tehtävä, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on useita omistusjärjestelyjä, joissa yhteen kiinteistöyhtiöön on keskitetty paljon rakennuksia. Kiinteistöyhtiölle taas on annettu vapaus ostaa, myydä, vuokrata tiloja (myös ulkopuolisille) ja korjata tiloja. Ammattimaisesta kiinteistönpidosta on siellä hyviä kokemuksia ja tämän tiimoilta on saatu aikaan sekä säästöjä että toimivia ja hyväkuntoisia tiloja.

Sotekeskukset sekä aluesairaalat vaativat kuitenkin tilojen puolesta usein sellaisia ratkaisuja, jotka eivät ole helposti muutettavissa toisenlaisiksi eikä valmiista muuhun tarkoitukseen rakennetuista tiloista pysty kovin tehokkaasti muokkaamaan toimivia tiloja ainakaan terveyspalveluille.

Kiinteistöjen laajamittainen omistus olisi kannattavaa, ettei olla siihen tarkoitukseen muokattujen tilojen omistajien vuokrapyyntöjen armoilla.