Tästä aiheesta hyvänä esimerkkinä toimii kysymys huumeiden käyttöhuoneen perustamisesta.

Käyttöhuoneet vetävät puoleensa sellaisia vaikeasti tavoitettavia huumeiden käyttäjiä, jotka pistävät huumeita kaduilla ja muissa julkisissa tiloissa, lisäävät turvallisempaa pistämistä, voivat vähentää veriteitse tarttuvia tauteja ja yliannostapausten määrää palveluiden lähettyvillä sekä voivat vähentää huumeiden käyttöä ja siitä syntyvää jätettä julkisissa tiloissa, ja näin parantavat ympäristön viihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Infektoituneiden pistopaikkojen hoito maksaa huomattavasti.

Huumekuolemat ovat lisääntyneet ja samaten huumausaineiden käyttöön liittyvä rikollisuus.

Vaikka veriteitse tarttuvaan C-hepatiittiin on nykyään hyvin toimiva lääkehoito, ovat hoidon kustannukset kuitenkin suurempia kuin olisi tämän tartunnan ennaltaehkäisy.

Huumeneulojen jakelupisteet ovat onnistuneet hillitsemään HIV:n leviämistä, vaikka aikoinaan niiden avaamista vastustivat lähes kaikki terveysviranomaisia lukuun ottamatta. Tutkimusten mukaan neulojen jakelupisteet eivät ole lisänneet huumeiden käyttöä.

Käyttöhuoneiden avulla huumeiden käyttöä voitaisiin viedä pois kaduilta, julkisista wc-tiloista, rappukäytävistä ja pihoilta. Huumeneuloja löytyy aivan liikaa esimerkiksi leikkipuistoista.

Euroopassa näitä on jo useassa maassa käytössä ja Suomessa ne voisivat parantaa yleisten tilojen turvallisuutta sekä mahdollisuuksia kontrolloida huumeiden käyttöä.

Meillä on siis huomattava määrä tietoa hyödyistä, mutta ennakkoluulot ja tunnepohjaiset arvot ohjaavat ihmisiä pois objektiivisuudesta.