Kuka?

Nimeni on Lassi Laine ja olen kolmenkymmenenviiden vuoden ikään ehtinyt paljasjalkainen turkulainen.‭ ‬Olen valmistunut vuonna‭ ‬2009‭ ‬Turun ammattikorkeakoulusta sairaanhoitajaksi ja vuonna 2018 Turun yliopistosta lääkäriksi,‭ ‬erikoislääkärikoulutuksessa olen Tyks psykiatrialla. Samalla teen taustalla päihdelääketieteen erityispätevyyttä ja ensi vuonna on alkamassa psykoterapiakoulutus.

Perheessä puoliso, 1,5-vuotias poika ja kaksi koiraa. Omakotitaloprojektin ohella kaiuttimista kuuluu heviä, lasissa on viskiä ja korttipelinä toimii MtG.

Mikä sai mut kiinnostumaan politiikasta?

Omat kiinnostuksen kohteet ovat aina olleet laajat‭ – ‬itseltä löytyy vahvaa halua ymmärtää miten maailma ja ihmiset sen sisällä toimivat.‭ ‬Yleisesti ottaen haluan luottaa asiantuntijoihin ja heihin jotka päivätyökseen tekevät tietyn alan tehtäviä.‭ ‬Näillä ihmisillä on tieto ja yleensä myös ajatus siitä mihin suuntaan toimintaa kannattaisi kehittää ja haluan myös uskoa että tämä tapahtuu ilman sen suurempaa sekundaarihyödyn tavoittelua.‭ ‬Kuitenkin liian monen poliittisen kysymyksen kohdalla asiantuntijalausunnot ohitetaan ja päätöksissä toteutetaan omaa poliittista ideologiaa.

Poliittisella kentällä asiat siis mutkistuvat eri eturyhmien tullessa lobbaamaan ja väistämättömien eturistiriitojen ilmetessä.‭ ‬Asioilla on monia puolia ja toisinaan intressit päällekkäisiä.‭ ‬Mielenkiintoista kuitenkin aina on se,‭ ‬että politiikkaa tehdään aina yhdessä ja isolla porukalla‭ – ‬se miten tämä dynamiikka saadaan toimimaan on aina erinomainen haaste.

Opiskeluaikoina toimin neljä vuotta Turun yliopiston ylioppilaskunnassa – ensin kaksi vuotta puoluepoliittisesti sitoutumattoman lääketieteellisen tiedekunnan edustajistoryhmä TYY Terveeksi ryhmäpuheenjohtajana ja tämän jälkeen kaksi vuotta TYYn edustajiston puheenjohtajana.‭ ‬Opiskelijapolitiikaan lähteminen näyttäytyi mahdollisuutena oppia ruohonjuuritasolla sitä, miten demokratia ja päätöksenteko käytännössä toimivat.‭ ‬Koen oppineeni valtavasti jo näiden vuosien aikana ja ehkä jopa hieman kasvanut ihmisenä.

Miksi lähdin kuntavaaleihin keväällä 2017‭?

Edessä oli vielä vuosi lääketieteen peruskoulutusta ennen lääkäriksi valmistumista ja tämän jälkeen vähintään yhdeksän kuukauden mittainen terveyskeskuspalvelus.‭

Oma merkityksellisyyden kokemus ja se, että voisin vaikuttaa asioihin ei kuitenkaan tuolloin päässyt konkretisoitumaan niin voimakkaasti kuin toivoin.‭ ‬Erikoistumistoiveeni oli koko opiskeluiden ajan ollut kirkkaasti psykiatrialla‭ – ‬opintojen loppuvaiheessa tämä oli edelleen yhtä selkeä tavoite,‭ ‬vaikka hallinto ja johtaminen oli myös alkanut kiinnostamaan.

Edessä oli siis vielä vähintään kuusi vuotta erikoistumisopintoja,‭ ‬minkä jälkeen vasta voi alkaa miettimään vakipaikkaa ja sitä mistä lopulta haluaisi itsensä löytää.

Elämään kaipasi uusia haasteita ja paikkoja missä voi vaikuttaa ja kokea merkityksellisyyden tunnetta.

Kunnalla on vastuu paikallisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä,‭ ‬sillä hyvinvointi ja terveys ovat yhteydessä koulutukseen,‭ ‬liikunta-,‭ ‬ruoka-‭ ‬ja kulttuuripalveluihin,‭ ‬kaavoitukseen,‭ ‬liikennejärjestelyihin sekä muihin kuntien hoitamiin tehtäviin.‭ ‬Esimerkiksi oikeanlaisella kaavoituksella lenkkipolkujen ja vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksien suhteen on helposti enemmän yhteenlaskettuja terveysvaikutuksia kuin terveysvalistuksen antamisella vastaanotolla.

Hieman kauempaa haettuna esimerkkinä toimii leukemian hoito‭ – ‬Mary Laskerin pitkäjänteinen poliittinen työ USA:ssa toi tuloksensa‭ ‬1970-luvulla kun National Cancer Act of‭ ‬1971‭ ‬meni läpi.‭ ‬Terveyshyödyt tästä‭ ‬100m$‭ ‬päätöksessä ovat olleet maailmanlaajuisesti huikeat.

Liioitteleva esimerkki,‭ ‬mutta pointti säilyy‭ – ‬poliittisilla päätöksillä‭ – ‬sillä miten yhteistä rahaa jaetaan voi saada paljon hyvää aikaiseksi.‭ ‬Tämä on yksi tärkeimmistä motivaattoreista ehdokkuuteni taustalla.

Kaupunginvaltuutettuna 2017-2021

Ensikertaa kuntavaaleissa ehdolla olleena vaalimenestys oli erittäin hyvä. Valtuustossa istumisen lisäksi sain kunnian toimia sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtajana sekä maakuntavaltuutettuna.

Facebookin poliitikkoprofiilissa https://www.facebook.com/lassimikaellaine ovat merkittävimmät sosiaali- ja terveyslautakunnassa tehdyt päätökset, jotka vaativat aikanaan poliittista vaikuttamista.

Tässä lyhyttä yhteenvetoa osasta niistä:

Opiskelijapolitiikkaan nähden kunnallispolitiikka ei oleellisesti eronnut toimintamalleiltaan ja useita sieltä tuttuja päätyi samoihin pöytiin.

Kokemusta toki saatu huimasti lisää ja alueen suurimmat sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat eli Turun kaupunki ja Tyks ovat nyt enemmän kuin tuttuja – sekä opiskeluiden, työn että päätöksenteon kautta.

Vanha sanonta pitänyt myös tässä suhteessa paikkansa. Mitä enemmän hommaan panostaa – sitä enemmän siitä saa myös irti.

Aluevaalit 2022

Maan suurimman yksittäisen organisaatiomuutoksen ollessa edessä tarvitaan päätöksentekijöiden joukkoon monipuolinen joukko substanssiosaajia eli sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä asiantuntijoita.

Uskoisin, että omalla kokemuksellani useammasta eri terveydenhuollon henkilöstön roolista voisi olla tälle kokonaisuudelle paljonkin annettavaa. Etenkin alueen suurimman (Turku) ja kolmanneksi suurimman (Kaarina) kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tutut aiempien luottamustoimien sekä sairaanhoitopiiri- ja terveyskeskustöiden kautta.

Sitten edellisten kuntavaalien olen yhteensä reilun vuoden ajan työskennellyt terveyskeskuslääkärinä ja sittemmin psykiatriaan erikoistumisen ohella päässyt toimimaan mm. Kaarinan terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö Vintin ylilääkärin sijaisena.

Katse tulevaan?

Tulevaisuudessa mielenkiinnon kohteena on mm. mielenterveyspalveluiden kehittäminen Turun seudulla yhden luukun periaatteen mukaan.‭ ‬Ilman avointa ja läpinäkyvää päätöksentekoa virheiden ja ongelmien peittelyn kynnys on liian matala.‭

Myös teknologia ja hoitomuodot menevät eteenpäin psykiatrian piirissä ja tätä kehitystä seuraan mielenkiinnolla‭ – ‬uusia vaikuttavia hoitomuotoja tarvitaan.

Sillä välin aion jatkaa erikoistumistani loppuun sekä siinä sivussa muita em. ammatillisia lisäkoulutuksia.‭

Politiikassa‭ – ‬kuten muuallakaan elämässä harvemmin päästään täydelliseen yksimielisyyteen asioista.‭ ‬Aina joudutaan etsimään se paras mahdollinen kompromissi.‭ ‬Kuunteleva ja keskusteleva ote on kuitenkin parhaan mahdollisen lopputuloksen edellytys.‭ ‬Siihen puoleen itsessäni aion panostaa jatkossakin.